13 september 2010

Härliga, hysteriska, hundiga helg





Tom i skallen efter ca 115 mil i bil under natten, en snabb dusch och sedan några timmars jobb. Samtidigt finns det så mycket att berätta efter helgen... Försöker hitta nån struktur på det hela, annars kommer detta att bli metrobloggens längsta inlägg någonsin...


Resultat från helgen








































MH fredag Film och inscannat resultat kommer senare Testledarens kommentar: Klart bästa resultatet av de upp emot 300 bulldogar som han testat. Mycket hund som vet när hon ska använda sina förmågor. Har ett otroligt mod samtidigt som hon inte har några aggressioner - skulle förmodligen få mycket bra resultat på L-test.
Utställning lörd Klass tikar 2 - 4 år 3/3 plats Domarens bedömning: "Nice Standard Female. Muscular. Nice chest. Good topline."
Utställning lörd Klass Working Dog 1/1 plats Domarens bedömning (ej skriftlig): "En hund i mycket god kondition. Ovanligt att bulldogar är så vältränade."
Sprint 1/ca 10 hundar Tro’t eller ej, men detta är nog Fellas paradgren. Här tog hon fram de förmågor som syntes på MH:et. Hon sprang de 100 metrarna med sådan fart att hon drämde rakt in i staketet i slutet av banan.
Weight Pull

Klassvinst Iron Dog WP 3


Fella drog drygt 30 p3p på regntung bana.
Utställning sönd Klass Tikar 2 - 4 år 3/3 plats Domarens bedömning: "Head good. Bite teeth good. Front good. Topline good. Good muscle. Back good. Angulation good. Too much brindle (like more white). Good movement. "
Utställning sönd Klass Working Dog 1/1 plats Domarens bedömning: "Nice headtype - good teeth and bet. Good body. Moves good. Good angulation. Tail a little bit too long. Not enough white on body:"


Fella och Öka (Kajsas schäfertik) fick också försöka sig på Tug of War (dragkamp)  men de norrländska tikarna var lite väl ödmjuka och fick se sig utslagna direkt. De tog i alla fall tag i kamptrasan, vilket var mycket mer än de flesta andra gjorde som ställde upp i den grenen.


Öka och Kajsas mastiff Lans deltog också i Weight Pullen och vann sina klasser. Öka fick en IDWP3 och Lans en IDWP 2.







Snygghundarna från Skellefteå




Fantastiska Fella

Helgen i alfabetisk ordning


APA. Vad är det för skit? Den förhärskande tävlingsmodellen inom Weight Pull som styr viktklasser, regler etc. Ostrukturerat, förlegat och oproffsigt. Tacka vet jag EWPL - lugnt, fint och strukturerat. Ni kan gott behålla er skit, era sega jänkare. Lite kul var det dock när hundarna skulle vägas in. Tro inte att man använde sig av en veterinärvåg...





Efter lite tråcklande rymdes Fellas lår i hålen...






Framåtvikt!






OOPS!




OOPS! OOPS!


Bulldogar - En del ser ut som amstaffar, andra som 60 kilos trubbnästa grisar. En del högbenta och kvadratiska, andra kompakta och med låg markfrigång. Och så finns förstås hybriderna, som är nåt däremellan.  Plötsligt insåg jag att jag älskar individerna, inte hundrasen. Eller kan det bero på att ägarna generellt är skidåliga på att hantera sina hundar? Könsaggressionerna och utfallen haglade medan husse eller matte stod vända åt ett annat håll med sin lilla voffsing längst ut i snöret..


Caravellen - Den har fått göra många mil denna sommar. Rostig, illaluktande (bl a efter att ha huserat fyra flåsande hundar en hel helg) och lite lynnig men den gör sitt jobb!


Dragträning. Nu blir det några veckor med lydnadsinriktning och vila, men sen måste jag få upp glädjen hos Fella framför vagnen igen. Hon har en tendens att "frysa" utan att ens försöka dra och det är nåt vi får ägna vintern åt att jobba med.


Europavägarna är fina, minsann... Efter att ha kört flera timmar efter kostigar är det skönt att ligga efter flerfilig, rak motorväg. Även om det suger tag lite i klaustrofobin när man ger sig in i 4 km långa tunnlar som, förutom att de kan slutta i all sköns riktningar, också blockerar signalerna till GPS:en och prövar kontrollbehovet ordentligt...


Fella - Förstås. Fantastiska, fenomenala Fella. Denna underbara hund borde få hela alfabetet tillägnat sig. No comments needed.


Gästfrihet har vi fått ta del av hela helgen. Vi kom instolpandes hos Linn och Alexander som vi knappt träffat förr; tre vuxna, en bebis, fyra hundar, en massa packning. Och möttes av "Det är bara att ta för sig ur kylskåpet om ni är hungriga eller törstiga".


Husen i Norge är så otroligt välskötta! Man tycker att surt regn, dimma och annan skit som kommer in från Atlanten skulle förstöra fasaderna men inte då. Eller så är norrmännen duktiga på att hålla efter sina hus.


IKEA. Eller, som internationelle Fredrik uttryckte det när han frågade efter vägen och skrämde livet ur en spatserande, icke svensktalande negress: "ÖÖÖJJ... AJJKIIIIA?!?!?!" Det har han fått äta upp många gånger under helgen.


Jäv. Vi hade hoppats att Kajsa skulle ge domaren en "behandling" så att Fella skulle få positiva bedömningar i utställningen. Men av nån anledning blev det inte av. Så jag tänker att vi kan skylla på Kajsa att Fella inte vann sina klasser...


Kutt ut! Mitt nya favorituttryck!!! Betyder visst typ "Sluta!" på norska och det hördes många gånger under helgen när hussar och mattar ville få sina hundar att sluta skälla. Om jag var hund skulle jag fortsätta gläfsa bara för att få höra dem säga "Kutt ut!". Hur ska man kunna ta en sån tillsägelse på allvar?


Luftmadrass. Ingen höjdare när man har en bebis som väger mindre än en tiondel bredvid sig på ena sidan och en sprattlande karl som breder ut varenda lem på andra sidan. Efter tre nätter har jag raderat varenda "princessan på ärten"-tendens och lärt mig sova längst ut på den limmade kanten för att minimera risken för att vakna upp och ha en son inrullad och kvävd under mig.


Mat. I sann ekonomisk anda har vi inte köpt en enda grej i Norge utan ätit medhavd matsäck inköpt i Sverige. Duktigt va!?


Norrmän - Inte alls så skräckinjagande som jag trodde. Inte ens när de jagar i flock. Tvärt om hur trevliga som helst. Även om de är svåra att ta på allvar...


Oslo. Har alltid tänkt att det skulle vara kul att se stan. Och så sov jag när vi körde igenom den. Skrutt.


Priser. Börjar ha några såna. Pokaler och rosetter. Så jäkla fult men ändå trist att bara gömma undan. Det blir att installera ett lagom osynligt prisskåp nånstans.


Q - Påminner om rondellskyltarna. Många skyltar och många rondeller är det i Norge. Och farthinder. Jättemånga. Det märks när man kör en buss full med packning, folk och hundar - och ett par av de två senare har tendenser till åksjuka...


Rasval... Hur fasen tänker man när man köper en hundvalp med så sjuka rasegenskaper att man får ont i ögonen av att se på den? På helgens begivenhet fanns en liten engelsk bulldog. En unghund som, förutom att den har helt absurd exteriör i övrigt, var så fet att den knappt kunde gå. Fy.


Smågnabb, smågnabb, smågnabb... Det har ta mig fasen varit jobbigare att agera fredsmäklare mellan Fredrik och Kajsa än mellan ungarna... Det sägs ju att kärlek börjar med bråk och slutar med barnbidrag, så jag tror nog att de två tycker om varandra...innerst inne...


Tidningen var vi ju med i också. Det har jag nästan glömt. En framsida och en helsida. Har nämnt det tidigare. Så här såg resultatet ut:




Urugaina. Ett nytt land, uppfunnet av Fredrik när han skulle fälla nån dräpande kommentar till Kajsa. Gissa vem som vann den ordväxlingen?


Vacker är Fella inte. Inte enligt domarna i alla fall. Men vältränad. Och med ett fantastiskt psyke. Hon har liksom "vackersia in".



Utställning lördag



Utställning söndag



We shall overcome... Medan alla andra hundar gjorde utfall, skällde och stirrade ut varandra, gick Fella omkring på området i värsta Ferdinand-anda och spred kärlek till både två- och fyrbenta.


X - Uppenbarligen hur enkelt som helst att sätta upp en skylt med ett kryss på och därmed stänga av en hel väg. Och ge besökarna från grannlandet i öst en fin liten omväg på flera mil...


Ylanden och skall var det mycket av under helgen. Inte alls samma fina ordning som på SWBA:s tillställningar. Framför allt var det bullytyperna (alltså de mer trubbnästa hundarna) som var stökiga. Beror det på att exteriöraveln är vanligare bland dem medan standardvarianterna (som Fella) avlas på prestation?


Zzzzzz. Har inte blivit mycket sånt i helgen. Kanske ta igen det nu i veckan. Om jag har tid.


Åhh... Många suckar och positiva tillmälen har Fella fått under helgen. Hennes resultat på mentalbeskrivningen och hennes attityd har fått många hjärtan att smälta.


Ängeln Birk. Så god och glad hela tiden, trots 250 mil i bil, störtregn och föräldrar som engagerat sig i allt annat än att vara goda föräldrar denna helg...




Ösregn hela lördagen. Avundades inte de som sov i militärtält efter en hel dag ute i norskt höstregn.


Skulle behöva ännu ett alfabete för att beskriva senaste dagarnas alla händelser. Men nu får det räcka för denna gång. Ska åka och hämta igen Ya’ax från grannen. Om vi får igen honom...



2 kommentarer:

  1. Du har nog aldrig varit snyggare än på Den där Norran-sidan.Nice!jessen

    SvaraRadera
  2. BAH!!! Min reaktion var precis den motsatta!!!! :-(

    SvaraRadera