9 februari 2010

Hetsjakt och undermålig journalistik




I senaste numret av tidningen Hundsport står följande uttalande av Anders Hallgren (vet inte vad det är för en jeppe men han verkar vara nån som folk känner till):

Weight pullingWeight pulling är en machosport för muskelfixerade med främst pit bull-hundar, men sägs kunna passa alla raser.
"Sporten" går ut på att en hund ska dra en släde eller vagn en viss sträcka på tid. Hundarna är försedda med sele för att fördela trycket över frampartiet.
Släden eller vagnen är försedd med ordentliga tyngder, så att hunden måste anstränga sina muskler maximalt för att kunna orka. Påminner om tyngdlyftning hos kroppsbyggare.RiskerDet är så stora risker med denna "sport" att man från djurskyddsorganisationer anmodat Jordbruksverket att utfärda bestämmelser för att minska de värsta skadorna.
Dragande av tunga lass kan förstöra hundar som har ledfel i fram- och bakpartierna (knän, armbågar, höfter), vilket är vanligt hos pit bull-typer och andra liknande hundraser. Musklerna far illa och trycket ifrån selarna skadar.
Inför varje fysisk prestation måste kroppen värmas upp- det gäller alla djur och de allra flesta människor känner till det. Men uppvärmning i tävlingar där hundar ska dra vikter verkar synnerligen sällsynt, åtminstone vad jag fått berättat för mig.HetsasFolk som sett weight pulling berättar om hundägare som hetsar på sina hundar med rop och skrik. Och det vet vi väl alla att när tävlingsiver och framgångslust finns med i leken så sparar de flesta inte på sina hundar, eftersom att vinna alltid tycks vara det viktigaste.
Det finns många andra trevliga sätt att bedriva hundtävlingar på - välj något av dem istället- för hundens skull.


Detta inlägg kommer från en man som aldrig bevistat en weight pull-tävling och vars erfarenhet av sporten bygger på googleresultat (vilket leder till amerikanska länkar där folk skramlar med PET-flaskor och skriker för att hetsa hunden). Så himla trist. Och vilket tecken på dålig journalistik att ta in ett reportage utan någon som helst faktaunderbyggnad.

Självklart framkallar detta hysteri i wp-leden. Framför allt en person har gjort ett, i och för sig välformulerat men helt ogrundat genmäle. Hon ger uttryck för sina åsikter men presenterar ingen fakta, statistik eller uttalande från professionella som kan motsäga Anders förutfattade meningar. Jag hoppas verkligen att SWBA tar sig i besinning och presterar ett välgrundat svar med vederhäftig fakta och där personerna som uttalar sig har mer erfarenhet än några månaders wp-träning...

Tänka sig, jag har visst lärt mig ett och annat genom åren. Mediautbildning, riksdagsframträdanden och mediabevakning har satt sina spår. Minsann.

2 kommentarer:

  1. Anders Hallgren är hunddomare och jobbar med brukshundar.

    SvaraRadera
  2. Ja just det - har kollat upp lite mer nu. Klart är i a f att han inte har någon erfarenhet av wp men ändå anser sig ha kompetens att bedöma sporten.

    SvaraRadera