28 maj 2011

Piss

Ett försök till värme och ljus i rusket.
Ett försök till värme och ljus i rusket

Helgen i stugan blev precis så pissig som befarat. Vädret var skit och jag hade sällskap av en uttråkad (snart) tonårsdotter, två (snart) tioåriga busungar, en underaktiverad ettåring, två frusna hundar och en söndervärkt sambo. Efter mindre än ett dygn gav jag upp och vi åkte hem. Hade i alla fall fått lite gjort; började med att packa ur en släp och en buss (vilket innebar att de flesta sakerna fick kärras några hundra meter eftersom regnet förstörde infarten), bära in ved, elda, bädda i ordning alla sängar, städa, utfodra familjen ett antal gånger, byta blöjor, diska, bära in ved, elda, svärta in järnspisen, mura in stosen till järnspisen, bära in ved, elda samt - helgens största projekt - mura upp en skorsten. Det senare utan hjälp av rinnande vatten så det blev många rundor ner till sjön för att blanda murbruk och blöta tegelstenar - för att inte tala om hur många gånger jag klättrade upp och ner för stegen för att få upp alla stenar och allt bruk. Skorstenen blev inte särskilt vacker. Men den står sig. Tror jag. I alla fall till nästa storm.

Järnspisen, nysvärtad och med ny murning runt stosen. Nu ska den bara byggas in.
Järnspisen, nysvärtad och med ny murning runt stosen. Nu ska den bara byggas in

Skorstenen före fröken Larssons ingrepp...
Skorstenen före fröken Larssons ingrepp...

...och efter.
...och efter.

Och till sist fröken Larssons sönderfrätta fingrar.
Och till sist fröken Larssons sönderfrätta fingrar.

Mors Dag är det i dag. Ska hämta sonen som kommer hem från klassresa och sen tänker jag åka och gratulera min älskade mamma, även om hon själv frånbett sig uppvaktning. Födelsedagsfirande kan man frånbe sig, tycker jag - att bli ett år äldre är ju ingen prestation. Men Mors och Fars Dag är viktigt. Då har man möjlighet att visa sin uppskattning för allt engagemang och all omsorg som föräldrarna visat under året. Och ni som tycker att er sambo/fru inte är er morsa och att det är ungarnas ansvar att komma ihåg att gratulera - så länge ungarna behöver påminnas om att borsta tänderna, göra läxor och tvätta kläder kan de behöva en påminnelse om Mors Dag också. Det är ju inte själva uppvaktningen som är viktig, utan att bli ihågkommen...

Så ha en riktigt fin dag, alla ni goa morsor ute i landet! Och ni andra - kom ihåg att ni har en mamma som fött er och gött er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar