24 maj 2011

Hur förhandlar man med en självmordskandidat?



Vilka psykologiska faktorer är viktiga vid biljakter? Och, framför allt, varför blev jag inte polis?!?!?!

Tillbringade tisdagen i Luleå, på en heldagsföreläsning av Sven Å Christianson, professor och leg psykolog och den expert som flitigast anlitas när det gäller specialistutlåtanden, gärnamannaprofiler och försök att framkalla erkännanden hos grova sexual- och våldsbrottslingar. Han kryddade sin föreläsning med kopplingar till egna erfarenheter av de allra flesta välkända våldsbrottslingarna/seriemördarna i Sveriges nutidshistoria. Han pratade också mycket om minnets funktion; hur får man barn att berätta om trauman, kan en gärningsman glömma etc.

Intressant. Och det skapade, som sagt, tankar hos mig om varför jag aldrig fullföljde min dröm om att bli polis. Eller...jag vet ju varför jag inte blev det. På den tiden det begav sig - före laseroperationernas tidevarv - fick man ju inte ha synfel och min närsynthet satte därför krokben på mig. Men för drygt tio år sen gjorde jag en ögonoperation och fick perfekt syn. Borde kanske ha bytt karriär då. För nu är det ju liksom för sent. Vem vill ha en gammal skruttig socionom?

Med stundande skolavslutningar påminns man om sin egen ålder. Det är 26 år sedan jag själv gick ur nian och nu är det Elias' tur. I kväll åker han på klassresa till Göteborg och sen landar han hemma bara för att packa om och följa resten av familjen ner till Norrköping. Känns som vanligt kul att åka på Sommarcampen. Och denna gång har jag dubbla livlinor i form av extraförsäkringar vid ev bilhaveri. Känns som en bra idé.

I mina försök att komma överens med metrobloggen.se - vilket f ö går åt helvete - har jag hittat en besökstatistikfunktion. Styvt 5000 läsare hittar hit varje månad! Det trodde jag inte. Har rannsakat mig själv och funderat på vilka bloggar jag besöker. Och insåg ganska snabbt att de få som får regelbundna besök av mig drivs av allehanda tok. Så nu vet ni... och jag! :-)

Lite jobb som vanligt i dag. Motion. Och sen blir det hundträning i grannkommunen. Men nu purra lite ungar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar