15 juni 2012

Den blomstertid nu kommer...


Isacs klass och ett uppträdande med hela skolan.

Alla föräldrar med barn i skolåldern; visst måste det ha hänt nåt med skolavslutningarna sedan vi gick i skolan? Då kändes det som att varje tillställning tog en halv dag i anspråk medan man ägnade all sin kraft åt att härbärgera sin sommarlovslängtan - jag vill t o m minnas att jag vid något mindre lämpligt tillfälle högt och ljudligt uttryckte nåt om magisterns/rektorns ordsvada och sommarlovets längd... Men nu för tiden är det mest in och ut i kyrkan, tycker jag. Inte en hedning som mig emot, i och för sig. Men lite gulliga framträdanden från mer eller mindre välsjungande barn, några kortfattade och väl valda ord från rektorn - och sen är det klart!

Just denna examensdag inleddes redan klockan 04.00 då Fredriks väckarklocka fick fnatt. Sedan tillbringades en timme i bilen på lite skjutsning hit och dit, kläder ströks och ungar kläddes och klockan 8.15 slöt jag och några andra morgonpigga föräldrar upp på församlingshemmet för förberedelse av examensfika. Varje år bakar nämligen varje barn (= deras föräldrar) i vissa angivna klasser tårta som sedan säljs som examensfika till släkt och vänner som närvarit på skolavslutningen. Ett trevligt initiativ men jag kunde med viss ironi konstatera att de allra flesta betalade en tjuga för att äta sin egen tårta - då vet man ju liksom vad man får för pengarna. :-)

En annan förhärskande tradition - åtminstone i Kågedalen - är skolornas oförmåga att samverka kring examensplaneringen. Vilket, även detta år, ledde till att Isac och Freja hade skolavslutning samtidigt, dock 8 km från varandra. Eftersom skolan där Freja går envisas med att använda en kyrka som är så liten att knappt hälften av föräldrarna ens ryms i den, föll lotten på Isacs avslutning detta år.

Dagen avslutades med att tonåringarna firade dagen på tonåringars vis och att vi som blev över träffade vänner för lite grillning, bad/bastu och skvaller. Skulle tro att vi alla är rätt nöjda med det och kommer att sova gott i natt - även Birk, trots att hans oro för att missa nåt roligt gör att han senaste dagarna sovit utrustad för alla eventualiteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar